[@ArticlePhoto]
Μωσαϊκό με μπισκότα και φιστίκια Αιγίνης

Για το μωσαϊκό
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να ζεσταθεί μέχρι να αρχίσει να αχνίζει, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
• Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την Κουβερτούρα 54% κακάο ΓΙΩΤΗΣ σπασμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε με μία μαρίζ να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
• Προσθέτουμε τμηματικά στην κατσαρόλα το βούτυρο σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
• Προσθέτουμε τα μπισκότα θρυμματισμένα και τα φιστίκια και ανακατεύουμε με τη μαρίζ.
• Σε μία στρογγυλή φόρμα 27 εκ. με αποσπώμενη βάση απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση και καλύπτουμε τα τοιχώματα με μεμβράνη.
• Αδειάζουμε στη φόρμα το μείγμα με τη λιωμένη κουβερτούρα και τα μπισκότα και πιέζουμε με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα.
• Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 60 λεπτά τουλάχιστον.

Για το παγωτό
• Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία σφιχτή σαντιγί.
• Προσθέτουμε τμηματικά το ζαχαρούχο καραμελωμένο γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα για 30 δευτερόλεπτα, σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα.
• Προσθέτουμε στον κάδο το γάλα εβαπορέ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό, σε μέτρια ταχύτητα.
• Μεταφέρουμε την παχύρρευστη κρέμα από τον κάδο του μίξερ σε ένα βαθύ μπολ κατάλληλο για κατάψυξη.
• Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη για 60 λεπτά.
• Βγάζουμε το μπολ από την κατάψυξη, ανακατεύουμε με μία μαρίζ, καλύπτουμε ξανά με τη μεμβράνη και μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
• Βγάζουμε το μπολ από την κατάψυξη, μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα για 2 λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα, να αφρατέψει και να πήξει το μείγμα.• Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε θρυμματισμένα με τα χέρια μας τα γεμιστά μπισκότα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
• Βγάζουμε από το ψυγείο τη φόρμα με το μωσαϊκό από το ψυγείο και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα με τα μπισκότα από τον κάδο του μίξερ .
Καλύπτουμε τη φόρμα με τη μεμβράνη και βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 4-5 ώρες τουλάχιστον.

Για το σερβίρισμα
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε την κουβερτούρα για το σερβίρισμα κομμένη σε κομμάτια, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1-1,5 λεπτό στα 850 Watt, να λιώσει.
• Βγάζουμε τη φόρμα με το παγωτό από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη από τα τοιχώματα και μεταφέρουμε το γλυκό σε δίσκο σερβιρίσματος.
• Θρυμματίζουμε με τα χέρια μας τα μπισκότα σε όλη την επιφάνεια πάνω από το παγωτό καραμέλα.
• Σερβίρουμε σε κομμάτια με τη λιωμένη κουβερτούρα από πάνω.

* Από τον chef Σταύρο Βαρθαλίτη.

  • 180 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
  •  200 γρ. Κουβερτούρα 54% κακάο ΓΙΩΤΗΣ
  •  100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  •  100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  80 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Για το παγωτό καραμέλα

  •  250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα
  •  400 γρ. ζαχαρούχο καραμελωμένο γάλα
  •  400 γρ. γάλα εβαπορέ
  •  100 γρ. μπισκότα σοκολάτας γεμιστά

Για το σερβίρισμα

  •  40 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
  •  100 γρ. μπισκότα σοκολάτας γεμιστά
  •  80 γρ. Κουβερτούρα 54% κακάο ΓΙΩΤΗΣ
Βαθμός δυσκολίας: 4/5
1/5 = Πολύ εύκολο 2/5 = Εύκολο 3/5 = Μέτριο 4/5 = Θέλει λίγη προσπάθεια 5/5 = Για προχωρημένους