[@ArticlePhoto]
Πατάτες ογκρατέν με κιμά

Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε και τις κόβετε σε χοντρές φέτες.
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τον κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτετε την τομάτα, τη ρίγανη, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και σιγοβράζετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να εξατμισθούν τα περισσότερα υγρά.
Ετοιμάζετε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
Προσθέτετε στον κιμά 5 κουτ. σούπας μπεσαμέλ, τα 2/3 από την γραβιέρα και το μαϊντανό και ανακατεύετε.
Σε ένα πυρέξ (20 x 25 εκατοστά) στρώνετε εναλλάξ πατάτες, κιμά, πατάτες, κιμά και από πάνω την μπεσαμέλ.
Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
Ψήνετε στους 180 °C για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια.

*Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν,  με τη χρήση ενός φυτικού, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.

  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 100 γρ. (1 τεμάχιο) κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
  • 6 τεμ. μπαχάρι ολόκληρο
  • 400 γρ. τομάτα κονκασέ
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 20 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 λίτρο (5 φλιτζ. τσαγιού) γάλα για τη μπεσαμέλ
  • 100 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) γραβιέρα τριμμένη
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
1/5 = Πολύ εύκολο 2/5 = Εύκολο 3/5 = Μέτριο 4/5 = Θέλει λίγη προσπάθεια 5/5 = Για προχωρημένους