Για τις μπάρες
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C, στον αέρα.
• Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο κομμένο σε κύβους, το μέλι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Προσθέτουμε τη βρώμη, την καρύδα, τους ξηρούς καρπούς, τα σύκα και ανακατεύουμε μέχρι η βρώμη να απορροφήσει την υγρασία.
• Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα ταψί φούρνου 35 x25 εκατοστά στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Απλώνουμε από πάνω ένα κομμάτι λαδόκολλα και πατάμε με τα χέρια μας, ώστε να καλυφθούν τυχόν κενά που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί μέσα στο μίγμα.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 40 λεπτά.
• Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 60 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα
• Σε ένα πυρίμαχο μπολ προσθέτουμε την Κουβερτούρα κλασική και 65% κακάο ΓΙΩΤΗΣ ψιλοκομμένη, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά στα 850 Watt, να λιώσει.
• Απλώνουμε με ένα κουτάλι την κουβερτούρα πάνω από τις μπάρες και αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να κρυώσει εντελώς η κουβερτούρα και να σταθεροποιηθεί.
• Κόβουμε σε μπάρες.
*Από τον chef Σταύρο Βαρθαλίτη.