Κόβετε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια και το βάζετε για 20 λεπτά σε νερό και ξύδι. Σε μια κατσαρόλα βράζετε τις πατάτες για 20 λεπτά. Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και στο τέλος, προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και κατεβάζετε από τη φωτιά.
Σε μια κατσαρόλα, βάζετε το κουνουπίδι μαζί με 1 λίτρο (5 φλιτζάνια τσαγιού) γάλα και το αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά. Αφού βράσει, το σουρώνετε και κρατάτε το γάλα. Στο μίξερ ετοιμάζετε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, προσθέτοντας 1,5 λίτρο (7 ½ φλιτζ. τσαγιού) γάλα και άλλα 500 ml (2 ½ φλιτζάνια τσαγιού) γάλα από αυτό μέσα στο οποίο έβρασε το κουνουπίδι, και τα χτυπάτε έως ότου η μπεσαμέλ αποκτήσει βελούδινη υφή.
Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ στρώνετε τις μισές πατάτες, το μισό κουνουπίδι, το μισό τριμμένο τυρί και το μισό μίγμα μανιταριών και καλύπτετε με την μπεσαμέλ. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και τελειώνετε με μία στρώση τριμμένο τυρί.
Ψήνετε στους 190°C για 55 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η μπεσαμέλ. Τέλος, αφήνετε να κρυώσει λίγο, κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε.
*Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός φυτικού, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.