Για το σιρόπι
• Αρχικά, σε μια μεσαία κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
• Αρχικά, σε μια μεσαία κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
• Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει για 5’, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την καρυδόπιτα
• Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
• Προσθέτουμε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψει το βούτυρο, για περίπου 3’.
• Σταματάμε το μίξερ ρίχνουμε μέσα τα αυγά μαζί με το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν, για περίπου 2’.
• Παράλληλα βάζουμε σε 2 δόσεις τα καρύδια στον κάδο του μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν, για περίπου 30’’.
• Ρίχνουμε τα σπασμένα καρύδια σε ένα μπολ μαζί με το Aλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, την Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ και τα αναμειγνύουμε.
• Σταματάμε το μίξερ αφαιρούμε τον κάδο, ρίχνουμε μέσα το μίγμα με το αλεύρι από το μπολ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν.
• Αλείφουμε με ένα πινέλο το λιωμένο βούτυρο στα τοιχώματα και τη βάση του ταψιού ( 40x30), το πασπαλίζουμε με το αλεύρι και το τινάζουμε να φύγει η περίσσια ποσότητα.
• Μεταφέρουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα για την καρυδόπιτα μέσα στο ταψί.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να ψηθεί εσωτερικά και να αποκτήσει ωραίο χρώμα, για περίπου 30’ με 35’.
• Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με ένα μαχαίρι τρυπάμε ομοιόμορφα την καρυδόπιτα σε αρκετά σημεία στην επιφάνειά της.
• Με μια μεγάλη κουτάλα περιχύνουμε ομοιόμορφα το σιρόπι επάνω από την καρυδόπιτά μας.
• Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για 30’.
Για το σερβίρισμα
• Προσθέτουμε με σε μια μικρή κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να πάρει μια βράση.
• Σβήνουμε τη φωτιά, ψιλοκόβουμε τη Κουβερτούρα 65% κακάο ΓΙΩΤΗΣ, την ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ τα υλικά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Απλώνουμε ομοιόμορφα τη λιωμένη κουβερτούρα επάνω από την καρυδόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει για ακόμα 60’.
• Σερβίρουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.
*Από τον chef Σταύρο Βαρθαλίτη.
*Από τον chef Σταύρο Βαρθαλίτη.