Τάρτα με πορτοκάλι και επικάλυψη σοκολάτας

Υλικά
Για τη ζύμη 

• 225 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
• 20 γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
• 30 γρ. ζάχαρη άχνη
• 150 γρ. βούτυρο κρύο
• 3 κ.σ. νερό κρύο
• 1/2  κ.γ. αλάτι
• 1 αυγό 

 
Για τη γέμιση πορτοκάλι 

• 1 φάκελος Άνθος Αραβοσίτου με γεύση Πορτοκάλι ΓΙΩΤΗΣ
• 1 πορτοκάλι μεσαίο (ξύσμα και χυμό)
• 660 γρ. γάλα 3,5% λιπαρά, φρέσκο
• 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

 
 Για την επικάλυψη 

• 250 γρ. Κουβερτούρα 54% κακάο ΓΙΩΤΗΣ
• 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

 
Για τις γλυκές φλούδες πορτοκαλιού

• 1 μεσαίο πορτοκάλι
• 100 γρ. ζάχαρη
• 1 κούπα νερό

 
Για το σερβίρισμα 
• 50 γρ. Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ
Εκτέλεση
Για τη ζύμη 

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, κοσκινισμένα την άχνη ζάχαρη και το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε για 30 λεπτά με ένα σύρμα χειρός. 

Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και ανακατεύουμε με το φτερό, σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά, να αναμειχθούν πολύ καλά τα υλικά μεταξύ τους. 

Ρίχνουμε το παγωμένο νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά για περίπου 1 λεπτό. 

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για λίγο τα υλικά, μέχρι να γίνουν ένα σώμα.

Πλάθουμε το ζυμάρι σε στρογγυλή μπάλα, το πιέζουμε με το χέρι μας από την επάνω πλευρά, ώστε να γίνει λίγο επίπεδο, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο, για περίπου 60 λεπτά. 

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. 

Τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο, το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τοποθετούμε τη ζύμη στο κέντρο του. 

Την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο αντικολλητικό χαρτί.

Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους 1/2 εκ. περίπου.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια αποσπώμενη βάση για τάρτες, 26 εκ. και την πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας, ώστε να πάρει το σχήμα της. 

Διπλώνουμε όση ζύμη περισσεύει από τη φόρμα επάνω στα τοιχώματά της, ώστε να διατηρήσει το σχήμα της και την μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170°C.

Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο, τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνειά της σε αρκετά σημεία, απλώνουμε δύο μεμβράνες σταυρωτά από πάνω της, ρίχνουμε όσπρια για βάρος, ώστε να μην φουσκώσει η ζύμη στο ψήσιμο και διπλώνουμε τις άκρες της μεμβράνης προς τα μέσα.

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 15 λεπτά. 

Σε ένα μπολ σπάμε το αυγό και το ανακατεύουμε για λίγο με το σύρμα χειρός. 

Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, αφαιρούμε το βάρος, αλείφουμε το εσωτερικό της με το αυγό και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά. 

Αφήνουμε την τάρτα σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει. 

Κόβουμε με ένα μικρό μαχαίρι όση ζύμη είχαμε διπλώσει στα τοιχώματα της φόρμας, ώστε η να έχει η τάρτα ομοιόμορφο σχήμα.

Την ξεφορμάρουμε και την μεταφέρουμε σε ένα στρογγυλό επίπεδο δίσκο. 

 
Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε 1 κούπα από το γάλα μαζί με το Άνθος Αραβοσίτου πορτοκάλι ΓΙΩΤΗΣ, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1 λεπτό.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, σε μια κατσαρόλα την υπόλοιπη ποσότητα από το γάλα που μας έχει απομείνει, μέχρι να πάρει μια βράση. 

Ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα το μίγμα με το Άνθος Αραβοσίτου που έχουμε στο μπολ και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να πήζει και να πάρει μια βράση.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στο εσωτερικό της τάρτας το Άνθος Αραβοσίτου και το απλώνουμε ομοιόμορφα. 

Τοποθετούμε την τάρτα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η κρέμα, για περίπου 60 λεπτά.

 
 
Για την επικάλυψη

Προσθέτουμε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αχνίσει. 

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την Κουβερτούρα 54% κακάο ΓΙΩΤΗΣ, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. 

Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά. 

Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και απλώνουμε ισόποσα στην επιφάνειά της τη γκανάζ σοκολάτας, ώστε να καλύψουμε την κρέμα πορτοκαλιού. 

Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο, ώστε να σταθεροποιηθεί η γκανάζ, για 120 λεπτά.

Για τις γλυκές φλούδες πορτοκαλιού

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από το πορτοκάλι και το κόβουμε, σταυρωτά σε 6 ίσες φέτες.

Αφαιρούμε ολόκληρη τη φλούδα μαζί με το άσπρο μέρος από κάθε φέτα, προσεκτικά, ώστε να μην σπάσει.

Πιάνουμε κάθε φλούδα από την μία μικρή άκρη, τη διπλώνουμε σε ρολό, την τρυπάμε στη μέση κατά πλάτος με μια οδοντογλυφίδα, ώστε να διατηρήσει το σχήμα της.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και για τις υπόλοιπες φλούδες. 

Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση.

Προσθέτουμε τις φλούδες, βράζουμε για 5 λεπτά, τις σουρώνουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για 1 λεπτό.

Επαναλαμβάνουμε τα 2 παραπάνω βήματα για ακόμα 3 φορές, ώστε να ξεπικρίσουν οι φλούδες.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό της συνταγής μαζί με τη ζάχαρη και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά, να βράσουν καθώς ανακατεύουμε, για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε στο βραστό σιρόπι τις φλούδες από το πορτοκάλι και τις βράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν για 10 λεπτά.

Τις μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει στο νεροχύτη, ώστε να στραγγίσουν και να κρυώσουν, για περίπου 60 λεπτά.

 
Για το σερβίρισμα 

Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τις κρύες φλούδες του πορτοκαλιού και τις τοποθετούμε σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια της τάρτας. 

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ, την μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά στα 850 Watt. 

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι την κουβερτούρα, ώστε να ομογενοποιηθεί, να έχει λεία επιφάνεια και την απλώνουμε σε λεπτές γραμμές επάνω από το πορτοκάλι. 

Σερβίρουμε σε κομμάτια. 


* Από τον chef Σταύρο Βαρθαλίτη.

Βαθμός δυσκολίας: 4/5
1/5 = Πολύ εύκολο 2/5 = Εύκολο 3/5 = Μέτριο 4/5 = Θέλει λίγη προσπάθεια 5/5 = Για προχωρημένους
Βαθμολογία: 0/5
Ρυθμίσεις cookies