Ογκρατέν με καλοκαιρινά λαχανικά και μπεσαμέλ

Υλικά
  • 1 κιλό (4 τεμάχια) μελιτζάνες 
  • 500 γρ. (5 τεμάχια) κολοκυθάκια 
  • 1 κιλό (5 τεμάχια) πατάτες 
  • 170 γρ. (2 τεμάχια) πιπεριές πράσινες 
  • 300 γρ. (4 τεμάχια) κρεμμύδια ξερά
  • 400 γρ. (4 τεμάχια) τομάτες 
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 2 κλωνάρια βασιλικού
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 200 γρ. φέτα
  • 150 γρ. γκούντα τριμμένο
  • 150 γρ. σκληρό τυρί τριμμένο
  • 2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ 
  • 1 λίτρο (5 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
Εκτέλεση

Πλένετε και κόβετε τα λαχανικά σε φέτες. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο και ψήνετε στους 190°C, για περίπου 20 λεπτά. Κόβετε το κρεμμύδι σε φέτες, πολτοποιείτε το σκόρδο και τα σοτάρετε με το υπόλοιπο λάδι. Κόβετε τις τομάτες σε κύβους και τις προσθέτετε. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ζάχαρη και λίγο νερό. Βράζετε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον βασιλικό, ψιλοκομμένο. Σε ταψί, στρώνετε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, πασπαλίζετε με τα τυριά (κρατάτε περίπου 60 γραμμάρια τριμμένο τυρί για το τελείωμα) και απλώνετε τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές. Περιχύνετε με τη σάλτσα τομάτας. Ετοιμάζετε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού, και την απλώνετε στο ταψί. Πασπαλίζετε με το τυρί και ψήνετε στους 190°C, για περίπου 20 λεπτά.

Βαθμός δυσκολίας: 3/5
1/5 = Πολύ εύκολο 2/5 = Εύκολο 3/5 = Μέτριο 4/5 = Θέλει λίγη προσπάθεια 5/5 = Για προχωρημένους
Βαθμολογία: 0/5