Εκλέρ

Υλικά
Για τη ζύμη  
  • 120 γρ. νερό 
  • 120 γρ. γάλα φρέσκο 3,5% λιπαρά
  • 120 γρ. βούτυρο 
  • 1 κ.γ.  ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1/2  κ.γ. αλάτι  
  • 150 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 
  • 4  αυγά μεσαία 
 
Για τη γέμιση 
  • 400 γρ. γάλα φρέσκο 3,5% λιπαρά
  • 4 αυγά μόνο τους κρόκους 
  • 80 γρ.  ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.σ. Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ 
  • 125 γρ. Κουβερτούρα κλασική ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κ.σ. βούτυρο 
 
Για το γαρνίρισμα  
  • 100 γρ. Κουβερτούρα 65% κακάο ΓΙΩΤΗΣ
  • 40 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
 
Για το σερβίρισμα 
  • 50 γρ. Κουβερτούρα Γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ
Εκτέλεση
Για τη ζύμη 
•Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 220°C.
•Στη βάση μιας λαμαρίνας 30x40 εκ. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, ώστε να το έχουμε έτοιμο για τη συνέχεια. 
•Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. 
•Προσθέτουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, ανακατεύουμε με μια μαρίζ για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, να έχει λεία υφή η ζύμη και να μην κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
•Προσθέτουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε για 2 λεπτά με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα, ώστε να κρυώσει.
•Προσθέτουμε το ένα αυγό και ανακατεύουμε τη ζύμη, σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
•Προσθέτουμε τα υπόλοιπα αυγά, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. 
•Βάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μεγάλη στρογγυλή μύτη.
•Σχηματίζουμε στο ταψί με τη ζύμη, μακρόστενες ευθείες γραμμές 8 εκατοστά σε μήκος, παράλληλες μεταξύ τους, αλλά με απόσταση η μία από την άλλη.
•Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 190°C και τις ψήνουμε στη μεσαία θέση για 20 λεπτά, χωρίς να ανοίγουμε τη πόρτα του φούρνου.
•Τρυπάμε με ένα μικρό μαχαίρι στο κάτω μέρος τα σουδάκια, για να φύγει ο ατμός από μέσα και να μπορούμε να τα γεμίσουμε στη συνέχεια.
•Αφήνουμε τα σουδάκια να κρυώσουν τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
 
Για τη γέμιση
•Τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα με μεγάλη βάση σε μέτρια φωτιά.
•Προσθέτουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, το Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ και τους κρόκους από τα αυγά. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να πάρει μια βράση το μίγμα και να δέσει. 
•Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε την Κουβερτούρα κλασική ΓΙΩΤΗΣ κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
•Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. 
•Μεταφέρουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη που θα εφάπτεται στην επιφάνειά της και την βάζουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά.
•Αφού έχει κρυώσει η κρέμα μας, την βγάζουμε από το ψυγείο και την ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να αφρατέψει και να μην έχει σβόλους. 
(εναλλακτικά μπορούμε να την ανακατέψουμε και στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα).
•Μεταφέρουμε το μίγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μεσαία μύτη.
•Τρυπάμε τα σουδάκια με ένα μαχαίρι από την κάτω τους πλευρά και βάζουμε στην τρύπα τη μύτη της σακούλας ζαχαροπλαστικής και τα γεμίζουμε ισόποσα με τη γέμιση. 
Για το γαρνίρισμα  
•Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε σε μικρά κομμάτια τη Κουβερτούρα 65% κακάο ΓΙΩΤΗΣ. 
•Ανακατεύουμε με μια μαρίζ, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. 
•Βουτάμε το επάνω μέρος από τα σουδάκια, στη λιωμένη κουβερτούρα, τα τοποθετούμε στο ταψί και τα βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Για το σερβίρισμα 
•Σε ένα μπολ προσθέτουμε την Κουβερτούρα Γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ κομμένη σε κομμάτια, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, στα 800 Watt, για 1 1/2  λεπτό, να λιώσει.
•Με ένα κουτάλι περνάμε τη λιωμένη κουβερτούρα, σε γραμμές επάνω από τα εκλέρ και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. 
•Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.

* Από τον chef Σταύρο Βαρθαλίτη.
Βαθμός δυσκολίας: 4/5
1/5 = Πολύ εύκολο 2/5 = Εύκολο 3/5 = Μέτριο 4/5 = Θέλει λίγη προσπάθεια 5/5 = Για προχωρημένους
Βαθμολογία: 0/5
Ρυθμίσεις cookies