Πασχαλινό τσουρέκι

Υλικά
  • 625 γρ. (5 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 170 ml (2/3 φλιτζ. τσαγιού) γάλα 
  • 50 ml (1/4 φλιτζ. τσαγιού) χυμός πορτοκαλιού
  • 100 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 
  • 2 αυγά
  • 175 γρ. (2/3 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη
  • 1 βανίλια 
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι 
  • 1 1/2 κύβος Φρέσκια Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ 
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. μαστίχα Χίου
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού 

Για το γαρνίρισμα

  • 1 ασπράδι αυγού
  • 2 κουτ. σούπας αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση

Σε χλιαρό γάλα διαλύετε τη Φρέσκια Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ. Προσθέτετε λίγο λίγο το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και κάνετε έναν χυλό. Τον σκεπάζετε με μεμβράνη και τον αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου.
Σπάτε στο μπλέντερ τη μαστίχα και το μαχλέπι με λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής για να γίνουν σκόνη. Βάζετε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ, προσθέτετε και το μίγμα με τη μαγιά και ανακατεύετε με γάντζο στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ, σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κόβετε τη ζύμη στα τέσσερα και τα ανοίγετε δημιουργώντας 4 μπαστούνια. Πλέκετε τα τσουρέκια ανά δύο.
Ανοίγετε τη ζύμη με τα χέρια σας σε μπαστούνια και πλέκετε τα τσουρέκια ανά δύο. Τα τοποθετείτε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνετε σε σβηστό, ζεστό φούρνο για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσουν.
Τα αλείφετε με το ασπράδι του αυγού, πασπαλίζετε με το αμύγδαλο και ψήνετε στους 170°C για περίπου 25 λεπτά.

Tip: Μπορείτε να διατηρήσετε στην κατάψυξη για 15-20 ημέρες το μισό κύβο από τη Φρέσκια Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ.  

Βαθμός δυσκολίας: 4/5
1/5 = Πολύ εύκολο 2/5 = Εύκολο 3/5 = Μέτριο 4/5 = Θέλει λίγη προσπάθεια 5/5 = Για προχωρημένους
Βαθμολογία: 5/5
Ρυθμίσεις cookies