Σοκολατένιο ψωμί χωρίς ζύμωμα με άλειμμα σοκολάτας

Υλικά
Υλικά για το σοκολατένιο ψωμί
400 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
20 γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
5 γρ. Μαγιά Στιγμλής ΓΙΩΤΗΣ (1 κ.γ. κοφτό)
350 γρ. χιαρό νερό
125 γρ. Κουβερτούρα κλασική ΓΙΩΤΗΣ
 
Υλικά για το άλειμμα σοκολάτας
100 γρ. φουντούκια
125 γρ. Κουβερτούρα κλασική ΓΙΩΤΗΣ
Εκτέλεση
Για το σοκολατένιο ψωμί
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ, τη ζάχαρη, τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Ρίχνουμε το αλάτι και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να απορροφά το αλεύρι.
Ψιλοκόβουμε την Κουβερτούρα κλασική ΓΙΩΤΗΣ, την προσθέτουμε στη ζύμη, ανακατεύοντας για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να μην υπάρχουν υπολείμματα αλευριού.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε από 4 – 12 ώρες να ξεκουραστεί, σε θερμοκρασία δωματίου. (όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C, στον αέρα τοποθετώντας μέσα μια μαντεμένια κατσαρόλα με καπάκι ή μια συμβατική κατσαρόλα κατάλληλη για φούρνο. (Είναι σημαντικό να ζεσταθεί καλά ο φούρνος μαζί με το σκεύος, για να πετύχουμε ένα τραγανό και αφράτο αποτέλεσμα στο ψωμί.)
Μόλις το ζυμάρι ξεκουραστεί και διπλασιαστεί σε όγκο, το μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι από πάνω και το διπλώνουμε περιμετρικά 3 φορές, από έξω προς τα μέσα, για να παγιδεύσουμε επιπλέον αέρα.
Αναποδογυρίζουμε το καρβελάκι, για να έχουμε ένα ωραίο σχήμα και το τοποθετούμε επάνω σε λαδόκολλα, ώστε να το μεταφέρουμε πιο εύκολα στην κατσαρόλα.
Βγάζουμε προσεκτικά την καυτή κατσαρόλα από τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι και τοποθετούμε τη λαδόκολλα με το καρβέλι στο εσωτερικό της.
Χαράζουμε την επιφάνεια του ψωμιού με 2-3 ψαλιδιές, ώστε να αποκτήσει ωραίο σχήμα κατά το ψήσιμο και να διαφύγουν οι υδρατμοί.
Σκεπάζουμε γρήγορα με το καπάκι και τοποθετούμε την κατσαρόλα πίσω στον φούρνο με προσοχή.
Ψήνουμε για 30 λεπτά σκεπασμένο και στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι, ψήνοντας για επιπλέον 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα και να μοσχομυρίσει σοκολάτα όλο το σπίτι.
Αφαιρούμε το ψωμί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 1 ώρα.
 
Για το σερβίρισμα 
Για να παρασκευάσουμε το άλειμμα σοκολάτας, πολτοποιούμε τα φουντούκια στον κάδο του μπλέντερ για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να απελευθερώνουν τα έλαιά τους.
Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε την Κουβερτούρα κλασική ΓΙΩΤΗΣ, καλύπτουμε με μεμβράνη και λιώνουμε στα μικροκύματα για 3 λεπτά στα 850 Watt. (Μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία και σε μπεν μαρί).
Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα φουντούκια στο μπολ με τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή.
Κόβουμε το σοκολατένιο ψωμί σε φέτες και αλείφουμε με άφθονο άλειμμα σοκολάτας. (Μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω φρούτα, ξηρούς καρπούς ή ό,τι άλλο προτιμάμε.)
 
*Από τον chef Σταύρο Βαρθαλίτη.
Βαθμός δυσκολίας: 4/5
1/5 = Πολύ εύκολο 2/5 = Εύκολο 3/5 = Μέτριο 4/5 = Θέλει λίγη προσπάθεια 5/5 = Για προχωρημένους
Βαθμολογία: 0/5
Ρυθμίσεις cookies