Μελομακαρονόπιτα με γλάσο λευκής κουβερτούρας

Υλικά
Υλικά για το σιρόπι
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλας
Φλούδες από 1 πορτοκάλι
100 γρ. μέλι
 
Υλικά για τη μελομακαρονόπιτα
200 γρ. σπορέλαιο
100 γρ. ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
400 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
125 γρ. Κουβερτούρα Γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ
 
Υλικά για το γλάσο
125 γρ. Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
80 γρ. καρύδια
Εκτέλεση

Για το σιρόπι
• Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τις φλούδες από το πορτοκάλι.
• Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
• Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Για τη μελομακαρονόπιτα
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
• Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
• Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη σόδα και ανακατεύουμε καλά.
• Ρίχνουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα να αναμειχθούν τα υλικά.
• Ψιλοκόβουμε την Κουβερτούρα Γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ, την προσθέτουμε στο μίγμα της μελομακαρονόπιτας και ανακατεύουμε.
• Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση ενός ταψιού 23 x 33 εκατοστά, μεταφέρουμε το μίγμα και το απλώνουμε με τα χέρια μας ομοιόμορφα.
• Ψήνουμε για 45 λεπτά.
• Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε αμέσως, με μία κουτάλα το κρύο σιρόπι, ώστε να πάει παντού.
• Αφήνουμε τη μελομακαρονόπιτα 1 ώρα να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.

Για το γλάσο
• Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ και την τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο μπολ, μαζί με το βούτυρο.
• Καλύπτουμε το πυρίμαχο μπολ με μεμβράνη, το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων να λιώσει, στα 800 Watt για 2-3 λεπτά, ανακατεύουμε με μια μαρίζ, μέχρι να έχουμε λεία υφή και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, να κρυώσει ελαφρώς για 5 λεπτά.
• Απλώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού το γλάσο λευκής κουβερτούρας, σπάζουμε τα καρύδια σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζουμε πάνω από το γλάσο και αφήνουμε για 2 ώρες να δέσει το γλυκό, σε θερμοκρασία δωματίου.
• Κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.

*Από τον chef Σταύρο Βαρθαλίτη.

Βαθμός δυσκολίας: 3/5
1/5 = Πολύ εύκολο 2/5 = Εύκολο 3/5 = Μέτριο 4/5 = Θέλει λίγη προσπάθεια 5/5 = Για προχωρημένους
Βαθμολογία: 0/5
Ρυθμίσεις cookies