Ανοικτή πίτα με σπανάκι και πράσο

Υλικά

Για τη ζύμη 

  • 280 γρ. (2 1/4 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 
  • 180 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι 
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη 
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι 
  • 100 ml (1/2 φλιτζ. τσαγιού) νερό 
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη 

Για τη γέμιση 

  • 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 500 ml (2 1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα 
  • 300 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο 
  • 2 πράσα, μόνο το άσπρο μέρος (200 γρ.)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (80 γρ.)
  • 200 γρ. φέτα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια 
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος 
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος 
  • 1 αυγό 
  • 20 γρ. (4 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο 
  • 2 κουτ. σούπας Νιφάδες Βρώμης Ολικής Άλεσης Fytro 
  • 2 κουτ. σούπας γραβιέρα τριμμένη 
  • 5 αυγά βρασμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Εκτέλεση

Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ ρίχνετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη ρίγανη. Ανακατεύετε με τα χέρια σας και δημιουργείτε μια μικρή λακκούβα, μέσα στην οποία ρίχνετε τη μαργαρίνη, το ξίδι και το νερό. Ανακατεύετε καλά, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη.

Για τη γέμιση
Ξεπαγώνετε το σπανάκι.
Ψιλοκόβετε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε νερό και ρίχνετε μέσα το σπανάκι και τα πράσα για 1 περίπου λεπτό.
Στύβετε καλά με τα χέρια σας το σπανάκι και τα πράσα, μέχρι να φύγουν τα υγρά.
Ετοιμάζετε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σε ένα μπολ ρίχνετε το σπανάκι, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη φέτα, τις Νιφάδες Βρώμης Fytro, το αυγό, τον άνηθο, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, 2 κουταλιές μπεσαμέλ, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύετε καλά, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Αλείφετε με λίγο λάδι ένα στρογγυλό ταψί 22 εκατοστών και ανοίγετε τη ζύμη.
Ψήνετε για 10 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνετε τη μισή γέμιση.
Βάζετε από πάνω τα βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση και μετά ρίχνετε την υπόλοιπη γέμιση.
Καλύπτετε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί.
Ψήνετε για περίπου 30 λεπτά.

*Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός φυτικού, στις ίδιες αναλογίες με το γάλα.

Βαθμός δυσκολίας: 3/5
1/5 = Πολύ εύκολο 2/5 = Εύκολο 3/5 = Μέτριο 4/5 = Θέλει λίγη προσπάθεια 5/5 = Για προχωρημένους
Βαθμολογία: 0/5
Ρυθμίσεις cookies