Ετοιμάζετε τη βάση: χτυπάτε στο μίξερ σε δυνατή ταχτύτητα τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε στο μίγμα το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Κοσκινίζετε τη ζάχαρη άχνη και τη ρίχνετε σιγά σιγά στο μίγμα, ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Βάζετε τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάχνετε τη βάση. Ψήνετε στους 100°C για περίπου 2,5 με 3 ώρες και αφήνετε να κρυώσει.
Για την κρέμα:
Βραζετε τις φράουλες με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, έπειτα δυναμώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε για 2 με 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά και αφήνετε να κρυώσουν. Στην συνέχεια χτυπάτε το Garni Ζαχαροπλαστικής με γεύση Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας με το γάλα και το άρωμα πικραμύγδαλου για 5 λεπτά και προσθέτετε τις φράουλες. Απλώνετε την κρέμα στην ψημένη μαρέγκα και γαρνίρετε με τα φρούτα, το αμύγδαλο φιλέ και τα φύλλα μέντας.
*Το Garni Ζαχαροπλαστικής με γεύση Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός φυτικού, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.