Μελιτζανόπιτα

Διαλύετε τη μαγιά σε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό και προσθέτετε όλα τα υλικά για τη ζύμη. Ζυμώνετε και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου. Τη χωρίζετε σε 2 μέρη και ανοίγετε 2 τετράγωνα φύλλα 30x30 εκατοστά. Αλείφετε  ένα μεγάλο ταψί (30x40 εκατοστά) με ελαιόλαδο και απλώνετε το ένα φύλλο.
Τρίβετε τις μελιτζάνες και το ξερό κρεμμύδι και κόβετε σε κομματάκια τα φρέσκα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το σκόρδο.
Τσιγαρίζετε στο ελαιόλαδο όλα τα παραπάνω εκτός από τις μελιτζάνες. Σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε 1½ φλιτζάνι τσαγιού νερό και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε την τριμμένη μελιτζάνα και σιγοβράζετε μέχρι να εξατμισθούν όλα τα υγρά.
Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη φέτα, τα αυγά, τον άνηθο ψιλοκομμένο, το αλεύρι και τον δυόσμο και ανακατεύετε. Αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Αδειάζετε το μίγμα πάνω από το φύλλο.
Σκεπάζετε με το δεύτερο  φύλλο, αλείφετε με ένα αυγό και ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.

Για το φύλλο:

  • 600 γρ. (5 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 100 γρ. (1  φλιτζ. τσαγιού) γραβιέρα τριμμένη
  • 200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
  • 150 γρ. (3/4 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 5 γρ. Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ
  • 20 γρ. (4 κουτ. σούπας) ξύδι
  • 10 γρ. (1/2 φακελάκι) Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ



Για τη γέμιση:

  • 1300 γρ.(6-7 τεμάχια) μελιτζάνες
  • 400 γρ. (4 μέτρια) κρεμμύδια ξερά
  • 200 γρ. κρεμμύδια φρέσκα
  • 150 γρ. (4 τεμάχια) πιπεριές πράσινες
  • 150 γρ.(4 τεμάχια) πιπεριές  κόκκινες
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
  • 250 ml (1 1/4 φλιτζ. τσαγιού) λευκό κρασί
  • 100 ml (1/2 φλιτζ. τσαγιού) σάλτσα ντομάτας
  • 6 αυγά
  • 600 γρ. φέτα
  • 1/2 ματσάκι άνηθος
  • Λίγος δυόσμος
  • 125 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • Αλάτι, πιπέρι
Βαθμός δυσκολίας: 4/5
1/5 = Πολύ εύκολο 2/5 = Εύκολο 3/5 = Μέτριο 4/5 = Θέλει λίγη προσπάθεια 5/5 = Για προχωρημένους