Καροτόπιτα

Διαλύετε τη μαγιά σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό και προσθέτετε όλα τα υλικά για τη ζύμη.
Ζυμώνετε και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου.
Τη χωρίζετε σε 2 μέρη και ανοίγετε 2 τετράγωνα φύλλα.
Αλείφετε ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 35 εκ. με ελαιόλαδο και απλώνετε το ένα φύλλο.
Βράζετε τα καρότα και τα κάνετε πουρέ.
Κόβετε τα κρεμμύδια και τα πράσα σε κομματάκια και τα τσιγαρίζετε με το ελαιόλαδο.
Σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε τον πουρέ καρότο και σιγοβράζετε μέχρι να εξατμισθούν όλα τα υγρά.
Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη φέτα, το κασέρι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, τον άνηθο ψιλοκομμένο, το σιμιγδάλι, το δυόσμο και ανακατεύετε.
Αδειάζετε το μίγμα πάνω από το φύλλο.
Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο, αλείφετε με ένα αυγό και ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.

Για τη ζύμη:

  • 600 γρ. (5 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 200 γρ. (1 κεσεδάκι) γιαούρτι
  • 100 ml (1/2 φλιτζ. τσαγιού) λευκό κρασί
  • 50 γρ. (1/4 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
  • 100 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 5 γρ. Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ
  • 5 γρ. (1 κουτ. γλυκού) αλάτι
  • 150 ml (3/4 φλιτζ. τσαγιού) νερό

Για τη γέμιση:

  • 1200 γρ. (30 τεμάχια) καρότα
  • 300 γρ. (4 τεμάχια) πράσα
  • 300 γρ. (3 μέτρια) κρεμμύδια ξερά
  • 150 γρ. (3/4 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
  • 200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) λευκό κρασί
  • 5 αυγά
  • 500 γρ. φέτα
  • 300 γρ. (3 φλιτζ. τσαγιού) κασέρι τριμμένο
  • 50 γρ. (1/4 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 100 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) σιμιγδάλι ψιλό
  • Λίγο δυόσμο ξερό
  • Αλάτι, πιπέρι
Βαθμός δυσκολίας: 4/5
1/5 = Πολύ εύκολο 2/5 = Εύκολο 3/5 = Μέτριο 4/5 = Θέλει λίγη προσπάθεια 5/5 = Για προχωρημένους