Γαλοπούλα γεμιστή

Βάζετε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε όλα τα λαχανικά, τα  κρεμμύδια, τα σκόρδα και το μπέικον. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Προσθέτετε τον κιμά, το κουκουνάρι, τα κάστανα αφού πρώτα τα έχετε βράσει και κόψει σε κομματάκια, το ψωμί του τόστ σε κομματάκια και τα ζυμώνετε όλα μαζί. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και γεμίζετε τη γαλοπούλα. Πασπαλίζετε τη γαλοπούλα με αλάτι, πιπέρι και την αλείφετε με μουστάρδα. Τη βάζετε στο ταψί, προσθέτετε 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό και 2 φλιτζάνια τσαγιού κρασί και ψήνετε για 2½ ώρες περίπου. Σε κατσαρολάκι βάζετε 1 φλιτζάνι τσαγιού από τον ζωμό της γαλοπούλας και διαλύετε το Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ. Προσθέ- τετε το κόκκινο κρασί και σιγοβράζετε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στην έτοιμη σάλτσα μπορείτε να προσθέσετε 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα ή 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ροκφόρ ή 1 φλιτζάνι τσαγιού μανιτάρια σοτα- ρισμένα ή 1 φλιτζάνι τσαγιού πουρέ κάστανο. Μπορείτε να σερ- βίρετε τη γαλοπούλα σας με γλυκοπατάτες.

  • 1 γαλοπούλα 2-2,5 κιλά
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 400 ml (2 φλιτζ. τσαγιού ) λευκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ
  • 200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) κόκκινο κρασί
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα ή 1/2 φλιτζ. τσαγιού ροκφόρ ή 1 φλιτζ. τσαγιού
  • Μανιτάρια σοταρισμένα ή 1 φλιτζ. τσαγιού πουρές κάστανο

Για τη γέμιση:

  • 2 κρεμμύδια ξερα ψιλοκομμένα
  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 φλιτζ. καφέ κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 100 γρ. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 20 κάστανα
  • 200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) λευκό κρασί
  • 100 γρ. μπέικον
  • 10 φετες ψωμί του τόστ χωρίς κόρα
  • 200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) χυμός πορτοκάλι.
Βαθμός δυσκολίας: 5/5
1/5 = Πολύ εύκολο 2/5 = Εύκολο 3/5 = Μέτριο 4/5 = Θέλει λίγη προσπάθεια 5/5 = Για προχωρημένους