Παραδοσιακό σαραγλί

Ζυμώνετε καλά τα υλικά του φύλλου και αφήνετε μισή ώρα να "ξεκουραστεί" η ζύμη, που πρέπει να είναι τόσο σφιχτή ώστε να ανοίγει το φύλλο και να μην κολλάει.
Αναμιγνύετε τα καρύδια με τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και την καννέλα. Πλάθετε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και ανοίγετε τα φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια. Μόλις ανοίξετε το ένα φύλλο, το κόβετε στη μέση και το πασπαλίζετε με το μίγμα του καρυδιού.
Σουρώνετε το φύλλο και το τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί από το κέντρο προς τα έξω. Το ίδιο κάνετε και με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι και το ζεσταίνετε μέχρι να κάψει. Με το καυτό λάδι περιχύνετε το σαραγλί. Όταν ρίχνετε το καυτό λάδι το φύλλο ασπρίζει και δείχνει ότι ψήνεται. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε στους 180°C μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και την καννέλα. Βράζετε το σιρόπι μέχρι να δέσει ελαφρά. Όταν δέσει ρίχνετε το χυμό ενός λεμονιού.
Θα δέσετε το σιρόπι μερικές ώρες πριν. Έτσι θα σιροπιάσετε το σαραγλί μόλις το βγάλετε από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι.

Για το φύλλο:

  • 2½ κούπες Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 3/4 κούπας νερό
  • 1/4 κούπας λάδι
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι


Για τη γέμιση:

  • 3 κουπες καρύδια κοπανισμένα
  • 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1½κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κούπα φρυγανιά


Για το σιρόπι:

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1½ κούπα νερό
  • 1 κομμάτι καννέλα
  • χυμός ενός λεμονιού
  • 2 κούπες λάδι
Βαθμός δυσκολίας: 5/5
1/5 = Πολύ εύκολο 2/5 = Εύκολο 3/5 = Μέτριο 4/5 = Θέλει λίγη προσπάθεια 5/5 = Για προχωρημένους